Mikortól egyen csokit a gyerek?

Csoki a gyereknek? Mennyi édességet egyen?

Az én fiam most 18 hónapos, és ugyanazokat az ételeket eszi, mint amiket mi.
A dió, mogyoró, méz még mindig tiltólistán van, de például az epret már eszi, és nagyon tetszik neki. Amúgy is nagyon szereti a gyümölcsöt, zöldséget – szerencsére.
Sokszor olvastam anyukáktól, hogy az egy-másfél éves gyerekek étrendjébe menetrendszerűen bekerült a tízóraira kapott csoki/keksz. Nálunk a fiam 4 hónapos korától ette az almát, és szép lassan bevezettük a többi gyümölcsöt/zöldséget is, amit később sem hagytam ki, amikor már szilárdat evett. A tízórai egy banán, vagy két-három alma, vagy körte, mandarin, narancs, vagy ami éppen az adott évszakban volt/van.

Persze, most már kap néha egy kis csokit, kekszet, túró rudit, esetleg valamilyen túrós finomságot.

forrás: Ezt fald fel!

Én egy gyerektől sem tagadnám meg az édességet (mondom ezt úgy, hogy jómagam csokoládéfüggő vagyok). Ha ésszerűen bánunk az adagolással, akkor szerintem nincs azzal semmi baj, ha a gyerek édességet eszik. A lényeg az lenne, hogy ne határok nélkül, ne töménytelen mennyiségben egye, és semmiképpen se a főtt étel, vagy a gyümölcs helyett kapja.

Biztosan számít az is, hogy mikor pocakban volt, mit evett az anyuka, mit kívánt jobban, s hogy az első hónapokban mit próbálunk megetetni vele. Amennyiben lehet, próbáljuk meg minél jobban kitolni azt a határt, amikortól már édességet adunk neki, mert ha egyszer megízleli… :-) Viszont a végtelenségig sem kell húzni ezt az időt.

Nálunk a túró rudi (natúr) volt az első 10-11 hónaposan, és a csokit a férjemmel leettük róla, ő csak a finom túrót kapta belőle. Ezért is készült az egy éves születésnapjára túrótorta, amit imádott. Aztán valamikor 12-13 hónapos kora körül már csokistól ette a túró rudit, aztán 14-15 hónapos lehetett, amikor egy ici-pici csoki szeletet kapott. (Érdekes módon nem köpte vissza :-D)
Azóta ha sütök, figyelnem kell rá, hogy dió, mogyoró és méz ne kerüljön még bele, mert bizony ő is kiveszi a részét a nassolásból. Persze csak miután megette a reggelit vagy ebédet.

Ti mikor adtatok a gyerkőcnek először csokit/édességet?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

8 évvel azután, hogy elkezdtem a Családalapítás blogot

Mit csináljunk, ha hisztizik a gyerek?

Ciki a cumi - avagy meddig cumizzon a gyerek?